Strict Standards: Declaration of JCacheControllerView::get() should be compatible with JCacheController::get($id, $group = NULL) in /storage/content/17/140517/sfek.se/public_html/libraries/joomla/cache/controller/view.php on line 137

Referat Vålådalen 2018

Reseberättelse

Endokrinkirurgikurs i Vålådalen 14-16 mars 2018.

Jag fick möjligheten att delta i Vålådalenmötet för endokrinkirurger i år. Jag landade sent på kvällen i Östersund och missade tyvärr middagssamlingen på tisdag. På onsdagsmorgon träffade jag bland andra kollegor Dr. Mark Sywak från Australien vid frukostbordet. Vi alla promenerade tillsammans till lasarettet. Man fick andas mycket friskt luft och solen sken. På Östersundssjukhus mötte vi Dr. Joakim Hennings som hade arrangerat ett antal stationer med patienter och modeller för ultraljudsundersökning. Det vetenskapliga programmet handlade om ultraljudteknik för hals avseende båda tyreoidea och paratyreoidea sjukdomar. Detta hade även lockat två kollegor från Öron-Näsa och Hals kliniken i Karlskrona vilket var trevligt. Kursen var mycket givande. Man fick rotera bland stationerna så man fick prova på olika tekniker som FNA både på fri hand och med nålhållare, mäta volym på en tyreoidea, hitta paratyreoideaadenom och med mera.
Vi fick våra mackor strax innan lunch och fick skjuts av professorn som körde väldigt fort till slalombacken. TACK!


Några andra valde att åka längdskidor och jag vet inte vart de tog vägen. Det var kul och man var jätte pigg och kry till nästa vetenskapliga program kl. 16:00 som fortsatte att handla om ultraljud och s.k. TIRADs klassifikation hur man med hjälp av ultraljudsundersökning kunde bedöma en tyreoideaförändring för att sedan välja uppföljande åtgärd. Vi fick sedan lyssna på Dr. Sywak från Australien.
Det var en mycket trevlig middag med kollegor från hela landet och jag fick möjligheten att snacka med Dr. Cia Lundgren och diskutera framtida projekt i min forskning.


På torsdag morgon satte vi igång igen och hade ett gediget program under förmiddagen om sHPT, patofysiologi som var detaljerad och givande. pHPT med samtliga diff. Diagnoser, lokalisationsdiagnostik och fallpresentationer. Mellan 12:00 -16:00 återigen tid att få frisk luft. Snabbt på backen och omkull ett par gånger till.
Kl. 16:00 tillbaka till föreläsningssalen och hade då Journal club där ett antal artiklar presenterades och kritiserades för det positiva och det negativa i innehållet. Jag var imponerad av några föreläsare som kunde switcha på nolltid från svenska till engelska så fort Mark dök upp i föreläsningssalen. Det var som att byta kanal på tv.


På torsdagskväll hade vi ytterligare ett tillfälle att sitta och snacka över middagen. Jag satt då med Mark, Joakim och Anna-Karin och hade det mycket trevligt. Några stycken med mig inkluderad fick sedan bada ute i jacuzzin. Himlen var himla fint. Snön var superkall.
På fredagen hade vi fortsatt tema paratyreoidea och gick genom paratyreoideacancer.
Vi lämnade Vålådalen efter lunch tack till Anna-Karin som gav oss skjuts till flygplatsen fick vi även besöka en butik med fina vinterkläder på vägen.


Tack till alla ni som gjorde mötet till ett mycket trevligt och givande vetenskaplig träff.


På återseende år 2020!


Farhad Salem
Lund

Bli medlem

ST-doktorer: GRATIS första året!
Övriga: 100 kr/år

Ansökningsblankett

 

 

För fullständig medlemsförteckning kontakta vetenskaplig sekreterare Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.